Recovery plan and restructuration of the Fortress Sanvitale - Sala Baganza (Pr)

  • Recovering Plan and restructuring of the Fortress Sanvitale

  • Sala Baganza (Pr)

Pasted Graphic 7

Pasted Graphic 8

Pasted Graphic 9

Pasted Graphic 10

Multypurpose Gymnasium - Comun Nuovo (BG)

MULTIPURPOSE GYMNASIUM
Comun Nuovo (BG)




Pasted Graphic 5


Pasted Graphic 6

Upgrading of the Medieval Moat - Cologno al Serio (Bg)

  • UPGRADING OF THE MEDIEVAL MOAT

  • COLOGNO AL SERIO (BG)

Pasted Graphic 4

Global Restructuring of the Elementary School - via Forze Armate, 279 - Milano

Global Restucturing of the Elementary School
via Forze Armate, 279 - Milano



facciata_ff_aa


Were completed in 2010, the work of maintenance plexus.

EQUIPPED CLASSROOMS
In plexus via the Armed Forces are still in the process of reorganization, also waiting the completion of the furniture by the City of Milan:
• 1 large classroom for psychomotor
• 1 classroom for manipulation and painting
• 1 classroom for the teaching of a foreign language
• 1 library - reading room,
• 1 classroom for the teaching of the Catholic religion
• 1 computer lab
• 1 screening room
• 1 classroom teachers
• 1 lecture hall
• 1 refectory
• 1 workshop of English

Gym - Garden
The complex is equipped with a gym, with large and small tools and garden used for outdoor games free and/or organized and approaches to gardening for small groups of pupils in the classes concerned.

Transformation of Former Cologne Summer in RSA - Vigolo (BG)

Transformation of Former Cologne Summer in RSA Vigolo (BG)

vista 1


fronte


vista 2


The project involves the conversion of the existing building in Vigolo intended to nursery colony and now discontinued for the construction of a Home for the Elderly .
Well as set up the project, albeit with an in-depth examination of the structure both in terms of size distribution that constitutes a first approach to the problem especially with regard to aspects related to the feasibility both in terms of size and economic - financial.

EXISTING

It is a building designed in the 60s and intended to colony and nursery:
Consists of 4 floors of equal surface and a semi basement area smaller than the upper floors. The floors are connected with each other in the vertical direction by two stairwells equipped with elevators. For the dimensional data and planing design are provided in the table below together with the rough estimate of the costs.
The building in general shows good state of preservation under the static profile and in good condition as regards the remaining wall structures.
Are totally exceeded both from a technical and normative technological systems.
With regard to the location of the building is well connected to the urban context constituted by the City of Vigolo, and is therefore guaranteed a correct "urban accessibility".
As for the environmental aspect of the building is located in a prestigious area with particular reference to the landscape elements-

SIZING OF THE PROJECT

For sizing purposes of the project the fundamental fact is the need to reach about 120 beds in two and one bed rooms.
The project essentially confirms the original architectural layout and the main structure of the building.
Is confirmed the main staircase, while the need for and distribution of organicity of the structure is integrated into the secondary stairwell, with a new compartment lifts, external to the perimeter of the building.
Both stairwells are equipped with lift / stretcher.
The project involves the change of the shape of the cover in order to mitigate the impact of volume and thus ensure a better integration of the same in the environmental context in which it appears naturally reducing the impact.
A similar procedure will be adopted with regard to the prospects.

ARTICULATION OF THE STRUCTURE

On the ground floor the entrance hall is provided with the main distribution platform directly connected to the stairwell confirmed.
Near the stairwell and the main platform for e-mail distribution input are located on the switchboard, the spaces for the reception, lobby, corridors and lobbies.
In respect to the North side of the entrance area switchboard is placed on administrative block with toilets in relevance reserved for staff.
The dining room, living spaces and related services pertaining to are located in the central part of the building and center of gravity (the dining room is directly connected by lifts/mounts dishes, the kitchen placed in the basement).
The stay portion of the ground floor is occupied by the bedrooms as well as from the compartment lifts and a new body to stay secondary education.


The corridors of distribution are easily legible and regular in shape, have a minimum width of m. 2.00 to connect transverse the entire building, resulting in plots of distributions in front of the stairwell .
The corridors with regard to the main traits have direct lighting and ventilation to the outside.
The upper floors (first, second and third) are identical to each other and plan distribution are totally occupied by the bedrooms, the blocks of the toilets Community, a space for the exclusive use for the nursing staff equipped with private bathroom, surgery medical service with private bathroom, closets and floor living room with kitchenette .
All rooms whether a king or twin beds are equipped with private toilet with adjoining dressing room distribution.
All rooms are larger than expected by the minimum norm.
There are 10 rooms with one bed and 52 two-bed rooms.
In the basement, where it is guaranteed overlooking and direct lighting are located general services and a part of public spaces and in particular the rehabilitation gymnasium with attached two clinics, toilets and changing rooms of relevance, a room for group activities and recreation and are also made ​​of the kitchen, its space pertaining to consist of "cold storage". Complete the services placed in the basement , two large rooms used as laundry and ironing.
In the most ever in the East of the basement, with separate entrance and private are located, a space for worship, its sacristy and the mortuary.
The surfaces and the size of the individual parts of the building are shown on the tables of the project, as well as the table of dimensional data.

Ospedali Riuniti of Bergamo - Cardiovascular Surgery

Cardiovascolar Surgery
Ospedali Riuniti di Bergamo


Pasted Graphic 2


Description and justification of the building
Stefano Capolongo
The complex of the Bergamo Hospital, located in the west of the city, at the foot of the Upper Town, in front of Porta San Giacomo, is composed of over 60 operational units organized through a system of types intermediate between the pavilions and the monolithic. The hospital is located for some time in a general condition of saturation, which led the administration to approve a redevelopment plan and building functional and hold a competition in 2007 that lead to the construction in the locality Trucca, a new hospital of national importance and high degree of specialization, which will accommodate 1,600 beds. The task assigned to the project team, consisting of architects Benvenuto Bonacina, Mangiarotti Anna and Guido Nardi, fits within this program of measures in order to decongest the operating unit of Cardiac Surgery, since it is heavily loaded on logistics plan both at the operational level, as well as the need to maintain the high standard of the Cardiovascular Department, known and relevant to the national level. The design process that led to the assignment of the assignment took place through the procedures provided for by the laws and decrees in public procurement, in particular by the Merloni law ( Law of 11 February 1994 n . 109, " Framework law works public " ) and its implementing regulation (Presidential Decree 21 December 1999 n . 554, " Implementation of the Law of 11 February 1994 n . 109 framework law on public works, and subsequent amendments " ), through the preparation of preliminary draft by the Technical Office of the Hospital, which agreed on the morphology and planning standards with the municipal bodies and the Superintendence for the Historical, artistic and demoetnoantropologico, assigning the group to design the definition of architectural design graphic and descriptive and deliverables such as technical, economic and administrative center for the issuance of building permits and building of the project. The pavilion defined by the demands of clients consists of three connected to the existing buildings in the vicinity of the second floor, establishing a direct relationship with the departments of nephrology, to the west, and surgery, to the south and east, will also contribute to a walkway by-pass the intensive care unit that will lead to the surgical unit.

Recovery and restoration of central area - Parco Sempione - Milano

Parco Sempione - Milan

It is a park in the romantic style “English”, all fenced, which contains a rich collection tree and shrubs, plenty of recreational space and entertainment for children and adults.
Along its margins are important historical buildings and institutions in Milan, as the Sforza Castle and its museums, the Arena “Gianni Brera”, the Arcodella Pace, the Triennale of Milan,and the Civic Aquarium.

Parco-Sempione-vista-Castello-01

surface area: 386.000 mq
year of completion: 1893
designer: Emilio Alemagna
restoration: 2003, Ufficio Tecnico Comune di Milano

International Competition - Guanajuato, Messico



international competition
Government of the state of Guanajuato ­ FCARM-UIA

ARCHITECTURE, URBAN DEVELOPMENT AND SUSTAINABLE HOUSING


Pasted Graphic



The International Union of Architects (UIA) ­ the UNESCO and the Federation of 
Architects Associations of the Mexican Republic (FCARM) integrated by 70 Arquitects Associations, under the sponsorship of the Government of the State of Guanajuato, Mexico, have decided to carry out a World Competition “Architecture, Urban Development and Sustainable Housing.”

In today’s Global context in which countries develop, and in search of improvement in the quality of the populations life, the competition is organized, taking into consideration sustainable development. It will be very important to rescue, integrate and strengthen the cultural traditions of the locality, respecting the historical patrimony of its environment.



COMPETITION OBJECTIVES.

Two main objectives are aimed. One is to create a new and ingenious architectural design, appropriate to the project requirements in accordance to the local regulations with the concept of sustainability and bio-climatic design. In order to accomplish this, the climatic advantages and physical conditions of the locality should be taken into consideration. 
On the other hand, it is of vital importance to conceive the urban design, with the same conditions and criteria.

It is vital to clearly identify the stages proposed to carry out the progressive construction of each unit. From the technical perspective, it is recommended to explore a type of urbanization taking into consideration: sustainability and rationality in the use of energy, recycling, reusing of water resources and final disposal of waste.

From the social standpoint, new forms of social interaction and community coexistence should be proposed in order to strengthen the physical, mental, and spiritual health of the inhabitants that could be use as a model for future developments elsewhere in the country.

The results of this project will be highly appreciated by the community of Guanajuato and in Mexico in general, due to the fact that it will contribute new concepts of architectural and urban design, and will allow the development of technical and scientific avant-garde experiences which could also be used in future developments.

I did . . .